Η ΑΛΟΗ

Aloe Vera Barbadensis Miller ή αλλιώς η Αλόη Βέρα (Αλόη η γνήσια), όπως είναι ευρύτερα γνωστή, είναι ένα αρχαιότατο φυτό που φυτρώνει μόνο στις θερμές περιοχές του πλανήτη.

Η λέξη αλόη προέρχεται από την εβραϊκή λέξη «alloeh» και σημαίνει «πικρή και λαμπερή ουσία» ενώ η λέξη «βέρα» έχει τη ρίζα της στα λατινικά και σημαίνει «αληθινός».

Εδώ και χιλιάδες χρόνια τα θεραπευτικά φυτά και ιδιαίτερα η αλόη έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία των ασθενειών. Έτσι και λόγω των πολυάριθμων ιδιοτήτων της, η αλόη έχει κατά καιρούς θεωρηθεί από διάφορους πολιτισμούς ότι διαθέτει μια ποικιλία χαρακτηριστικών από μαγικές ιδιότητες τόσο στο πλαίσιο των ιατρικών πρακτικών αρχαίων πολιτισμικών όσο και στη σύγχρονη εποχή.

ΕΣΕΙΣ ΓΝΩΡΙΖEΤΕ ΟΤΙ:

Η πρώτη αναφορά του φυτού που γνωρίζουμε προέρχεται από τον Πάπυρο του Έμπερς, μια αιγυπτιακή ιατρική πραγματεία του 15 αιώνα π.Χ. Αυτό το ιστορικό ντοκουμέντο περιλαμβάνει 900 συνταγές που αναφέρουν λεπτομερώς τις δόσεις και τα απαραίτητα συστατικά για τη θεραπεία των αντίστοιχων ασθενειών.

Σύμφωνα με μύθους, o Μέγας Αλέξανδρος θεράπευε τις πληγές και τις ασθένειες των στρατιωτών του με το χυμό της αλόης που τους άλειφαν με μεγάλη δεξιότητα οι γιατροί που τους συνόδευαν.

Η χρήση της αλόης λοιπόν, συναντάται σε πολλούς και διαφορετικούς αρχαίους πολιτισμούς καθ’ όλη την διάρκεια της ιστορίας και σε διαφορετικές περιοχές του πλανήτη.